sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Ruotsalaiset Laskiaspullat

Laskiaispullaperinne naapurimaassamme, Ruotsissa on hieman erilainen.
 
Pullan sisälle laitetaan kostea mantelimassamössö, joka tekee pullasta paljon mehevämmän ja mielestäni herkullisemman kuin tavallinen kuiva mantelimassasisus. Ruotsalaiset eivät käytä hilloa sisuksena. Pulla itsessään ei ole kovin makea sillä sisus on sitä makeampi.



10 isoa tai 20 pientä

Ainekset:
2 1/2 dl maitoa
25 g tuoretta hiivaa (puoli pakettia)
(1 tl kardemummaa)
1/2 tl suolaa
1 muna
1/2 dl sokeria
n.7 1/2 dl vehnäjauhoja
75g margariinia tai voita sulatettuna

PINNALLE:
1 muna
tomusokeria

SISUS:
200g mantelimassaa
1 dl maitoa

3dl vispikermaa
1tl vaniljasokeria



Ohjeet:
 Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää (kardemumma), suola, muna ja sokerit. Alusta joukkoon vehnäjauhot. Vaivaa taikinaan lopuksi sulatettu, jäähtynyt margariini tai voi.
Anna kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin puoli tuntia.
Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa se muutamaan osaan. Pyöritä tasaisiksi pötköiksi. Leikkaa tasakokoisiksi paloiksi ja pyöritä pyöreiksi pulliksi. Kohota pullat 50 min liinan alla.
Laita uuni päälle 200 asteeseen. Voitele munalla ja paista uunissa 7-10 min.
Anna jäähtyä. Raasta mantelimassa kulhoon ja sekoita maidon kanssa kunnes mössö on tasaista.
Vispaa vispikerma kulhossa ja lisää vaniljasokeria. (Jos haluat niin voit lisätä vähän raastettua mantelimassaa siihen.)
Leikkaa kansi pullista, kaiva kantaosiin kuoppa lusikalla ja lisää pullanmurut mantelimassamössöön.
Levitä mantelimassa kantaosaan ja lisää kermavaahto. Lisää kansi ja sirottele sen päälle tomusokeria siivilällä.

Ps. Jos haluat kokeilla ikivanhaa ruotsalaista tapaa:
Lämmitä tilkka maitoa syvällä lautasella mikrossa ja laita sitten pulla siihen. Syö lusikalla.
Jos teet näin niin siitä tulee vielä mehevämpi ja täyttävämpi...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...